انتخاب بهینهترین هیتسینک برای کاربردهای الکترونیک قدرت
۱۳ اسفند ۱۴۰۲گیمبال چیست و چگونه کار میکند؟
۱۳ اسفند ۱۴۰۲۱- مقدمه درایورهای موتور الکتریکی برای دربهای اتوماتیک
درب اتوماتیک وسیلهای است که برای بازشدن نیاز به نیروی انسانی ندارد و با انرژی برق باز میشود. یک ماشین الکترومکانیکی، جرم درب را روی درب اتوماتیک حرکت میدهد، یک ریز پردازنده موتور را کنترل میکند که آن را از یک نقطه به نقطه دیگر ببرد.
اکثر دربهای اتوماتیک دارای پشتیبان باتری، سنسورهای نیرو و سیستمهای ضدبرخورد و همچنین سنسورهای حضور و رادارهای PIR فعال یا محرک دارند.
روی هر درب اتوماتیک یک سنسور حرکت و حضور در قسمت بیرونی و همچنین در قسمت درونی نصب شده است. این حسگر ورود و خروج افراد را تشخیص میدهد اگر فردی نزدیک درب باشد آن را باز میکند و زمانی که دور شد میبندد.
دربهای اتوماتیک بیشتر در مکانهای پرتردد مانند ساختمانهای تجاری، رستورانها و ادارات استفاده میشود. این دربها برای کسانی که چمدان در دست دارند یا کالسکه بچه حمل میکنند، یا ویلچر حمل میکنند، راحتی را فراهم میکند، زیرا بدون دخالت دست باز میشود. این خاصیت همچنین برای بیمارستانها و کارخانههای مواد غذایی بیشتر قابل استفاده است، زیرا رعایت بهداشت از اهمیت بالایی برخوردار است.
دربهای اتوماتیک به صرفهجویی در مصرف انرژی و کاهش هزینه سالانه گرمایش و سرمایش نیز کمک میکند. از آنجایی که بطور خودکار باز و بسته میشود از نشت هوای بیرون و ورود گرد و خاک به درون را، به حداقل میرساند.
سنسورهای موجود در دربهای اتوماتیک؛ حرکت، فشار و تصاویر را به کمک اشعه مادون قرمز (اشعه فرو سرخ) تشخیص میدهد. این امر باعث باز و بسته شدن درب میشود. به محض احساس فشار یا حرکت دربها باز میشوند و زمانی که دیگر چیزی را حس نکنند، بسته میشود.
۲- انواع دربهای اتوماتیک
الف- درب کشویی
درب های کشویی ایدهآل برای دربهای دوطرفه هستند. دربهای کشویی اتوماتیک ممکن است از مسیر بالاییِ در آویزان شوند یا با ریل و غلتکها نصب شوند. دربهای اتوماتیک کشویی در یک جهت یا مجموعهای از دو در میباشد. که هر کدام در جهت مخالف از یکدیگر دور میشوند. دربهای کشویی اتوماتیک مزایا زیادی در صرفه جویی و مصرف انرژی دارند. زیرا درب تنها زمانی باز میشود که مشتری در حال ورود یا خروج باشد. برای مکانهایی که افراد زیادی رفت و آمد میکنند مناسب است. در شکل ۱ مشاهده کنید.
ب- درب نوسانی
دربهای نوسانی، برای ترافیک یک طرفه دربهای چرخان اتوماتیک که به داخل یا خارج باز میشوند، ایدهآل هستند. درب های نوسانی مانند درب منازل عمل میکند. شامل یک یا دو صفحه هستند که باز و بسته شدن را برای ورود و خروج از منطقه پارکینگ امکان میدهند. از این نمونه در مناطق مسکونی یا پارکینگهای کوچک استفاده میشود. شکل ۲ نمونه درب نوسانی.
پ- درب تاشو
ایدهآل برای ورودیهای کوچک که فضا در آن نگران کننده است، دربهای تاشو روی هم جمع میشوند و یک راهرو تشکیل میدهند. این گونه دربها به نام دریچه آکاردئون شناخته میشود. در شکل ۳ میتوان نمونهای از آن را دید.
ت- درب گردان
درب های گردان برای مناطق پرتردد ایده آل هستند. دربهای گردان اتوماتیک امکان خروج و ورود به طور همزمان، را فراهم میکند.
این نوع درب های اتومات، از ۳ یا ۴ درب تشکیل شدهاند روی یک میله که در مرکز درب قرار دارند، حول این میله میچرخند.
دربهای گردان به طور قابل توجهی مصرف انرژی ساختمان را کاهش میدهند. با این حال درب گردان به عنوان قفل هوا عمل میکند و افراد و هوای اطراف را وارد محوطه خود میکند. شکل ۴ نمونه ای از انواع دربهای گردان را نشان میدهد.
۳- دربهای اتوماتیک از چه موتورهایی استفاده میکنند؟
دربهای اتوماتیک با موتور DC ساکتتر، سریعتر، کوچکتر، سبکتر و کارآمد تر از دربهای اتومات با موتورهای AC هستند. بسیاری از درایورهای DC با سرعت متغییر عرضه میشوند. در این فناوری شروع و توقف نرم (با سرعت کم) انجام میشود. اما در میانه بالا رفتن یا پایین آمدن سرعت بیشتر میشود.
در این مکانیزم از باتری به عنوان پشتیبان میتوان استفاده نمود. تا زمانی که برق قطع میشود دربازکن تا دو روز بسته به تعداد دفعات باز و بسته شدن به کار خود ادامه میدهد.
بطور کلی ۳ نوع موتور اصلی برای دربهای اتوماتیک پارکینگ وجود دارد. بنابراین برای انتخاب موتور مناسب برای درایور درب باید بهترین تصمیم را بگیرید.
الف- موتور تسمه محور
موتورهای تسمه محور دارای تسمه لاستیکی هستند که از سراسر موتور عبور میکند. بسیار کمصدا هستند و معمولا موتور در مرکز نصب میشود. از طریق یک اتصال که بازو نامیده میشود، به درب شما متصل میشود. به دلیل بیصدا بودن این نوع موتورها برای استفاده در منازل مناسب هستند. مخصوصا زمانی که نمیخواهید کسی متوجه آمدن شما شود.
این موتورها در اندازهها و وزنهای مختلف دربها در نظر گرفتهشده است. با این حال عیب این موتورهای تسمه محرک این است که قیمت بیشتری نسبت به بقیه موتورها دارد.
در موتورهای تسمه محور جنس تسمه میتواند از فایبرگلاس، پلیاورتان و یا پلاستیک تقویت شده با فولاد باشد. این مدل موتور از نظر طراحی شبیه موتور زنجیردار است (توضیحات موتورهای زنجیردار در بخش بعدی). با این تفاوت که تولید صدا بسیار کمی دارند ولی البته قیمت بالایی دارد.
ب- موتورهای زنجیری
موتورهای زنجیری درایور، بسیار شبیه به موتورهای تسمه محور هستند با این تفاوت که به جای تسمه از زنجیر فلزی استفاده میکنند. زنجیر و چرخ دنده نیز به محور اضافه میشوند. این نوع درایورها از خود تولید صدا دارند و مانند موتورهای تسمه محور بیصدا نیستند. اما از نظر قیمتی مقرون به صرفه هستند و پیدا کردن قطعات آنها راحتتر میباشد. موتور در مرکز و توسط بازو اهرمی نصب میشود.
اگر گاراژ در زیر اتاق خواب شما قرار دارد صدا تولید شده از تماس زنجیر فلزی با فلز اطرافش ممکن است آزار دهنده باشد. امروزه با پیشرفت دربهای گاراژ تولید صدا به میزان حداقلی رسیده است. و زنجیرها با موتور DC و فناوری استارت و توقف نرم بطور قابل ملاحظهای بیصداتر از مدلهای قبلی شده است.
متاسفانه این نوع موتورها تنوع زیادی در وزن و اندازه دربهای مختلف ندارد و چند نمونه محدود در بازار یافت میشود.
پ- موتورهای درایو مستقیم
تفاوت اصلی بین این نوع موتورها با مدل های قبلی این است که موتور به طور مستقیم با فنرهای پیچشی به حرکت درآورده میشود و هیچ تسمه یا زنجیری ندارد و موتور را میتوان بطور ایدهآل در داخل درب گاراژ قرار داد که فضای کافی برای نصب در سقف را به آن میدهد. تعداد انتخاب در مدل درایور نیز محدود است. از آنجایی که به قطعات کمی نیاز دارد؛ اگر روزی درب شما به مشکل خورد قطعات را میشود به راحتی پیدا کرد، و مشکل پیش آمده را رفع کرد.
معمولا از موتورهای درایور مستقیم برای دربهای گاراژ استفاده میکنند.
ت- درب اتوماتیک با سیستم جک میل
این نوع دربها بر روی دیوار کنار درب نصب میشود. یک موتور ۲۴ ولت DC، قرقره و کابلها میله پیچشی را به حرکت در میآورد و درب گاراژ را بالا میبرد. هنگامی که میخواهید درب پایین بیاید و بسته شود، کابل شل شده و درب پایین میآید.
این سیستمها بیصدا و قابل اعتماد هستند و نسبت به سایر دربهای اتوماتیک گرانتر هستند.
۴- سیستمهای امنیتی بهکار رفته در دربهای اتوماتیک
سیستمهای امنیتی به کار رفته در دربهای اتومات، دارای پیچهای بلندی هستند که در صورت اتصال به درب وارد میشود تا از ورودی اجباری جلوگیری کند. علاوه بر پیچ حسگرهایی برای تشخیص و اسکن در قسمت ورودی درب وجود دارد. اگر حسگر هنگام باز شدن، فردی را در آن مکان تشخیص دهد به ریز پردازنده این امکان را میدهد کار درب را متوقف کند.
روی هر درب اتوماتیک کشویی یک سنسور حرکت و حضور در قسمت بیرونی سردر وجود دارد که به کمک سنسورهای مادون قرمز میتواند گرمای بدن انسان را تشخیص دهد هنگامی که عابران پیاده به سمت دربها میروند یا از آن دور میشوند سنسور فعال شود. همچنین زمانی که فردی بین درب قرار گرفته باشد، حرکت متوقف میشود و او را در آن جا تشخیص میدهد.
۵- مزایا استفاده از درب اتوماتیک
الف- افزایش زیبایی و ارزش ساختمان
اولین مورد در درب اتوماتیک به چشم میخورد افزایش زیبایی و ارزش ساختمان میباشد. از نمای بیرون ساختمان بسیار شکیل و بهروز دیده میشود، و از نظر بیننده چنین ساختمانی ارزش سرمایه گذاری و خرید دارد.
ب- افزایش ایمنی ساختمان
دربهای اتوماتیک امنیت ساختمان را چند برابر میکند. میتوان گفت مهمترین مزایا استفاده از درب اتوماتیک همین مورد میباشد کاربرد یک درب اتوماتیک امنیت ورود و خروج هر ساختمانی را افزایش می دهد. مخصوصا دربهای ریموت داری که برای ساختمانهای مسکونی استفاده میشوند. موجب ارتقا امنیتی چند برابری بنا مسکونی میشود. سیستم امنیتی درب به سیستم امنیتی خانه متصل میشود و در صورت ورود افراد غیر مجاز به ماموران نیروی انتظامی بلافاصله خبر میدهد.
پ- کاهش هزینههای انرژی
دربهای اتوماتیک دارای سیستم مدیریت انرژی هستند که بصورت خودکار درب را باز و بسته میکنند، و منجر به حفظ هوای داخلی ساختمان میشود و از نفوذ هوای سرد و گرم به داخل ساختمان جلوگیری میشود.
ت- افزایش راحتی و آسایش ساکنین
بدون نیاز به پیاده شدن از ماشین و فقط با استفاده از ریموت میتوان درب را باز کرد. همچنین در ساختمانهایی که رفت و آمد زیادی دارد مناسب است.
ث- کاهش مسائل اقتصادی
شاید در ابتدا اینطور به نظر برسد که درب اتوماتیک هزینهبر میباشد، البته در زمان خرید، نصب، نگه داری و تعمیر اینطور است اما اگر از قطعات با کیفیت استفاده شود و اصولی نصب شود سالیان طولانی کارایی دارد.
ج- قابل استفاده برای تمامی افراد
افرادی که دچار کهولت سن یا ناتوانی جسمی هستند، کودکان و افرادی که از ویلچر استفاده میکنند، نیز میتوانند از این دربها استفاده نمایند. زیرا نیاز به زور بازو و محدودیت قدی ندارد. بر خلاف دربهای سنتی نیاز به قفل کردن ندارد. با استفاده از سنسورها و برنامهنویسی که دارد خودکار باز و بسته میشود.
۶- نتیجهگیری
با توجه به مطالبی که تا کنون گفتهشده است میتوان نتیجه گرفت استفاده از دربهای اتوماتیک برای مکانهای پر رفت و آمد و همچنین مکانهایی که افراد نمیتوانند با دست درب را باز کنند یا برای رعایت بیشتر بهداشت نمیخواهند از دستهایشان استفاده کنند بسیار مناسب است. زیرا به کمک نیروی الکتریکی باز و بسته میشود.
از دربهای چرخان میتوان برای صرفهجویی در مصرف برق و انرژی استفاده کرد. زیرا بصورت خودکار باز و بسته میشوند و از نشت هوای سرد و گرم و گرد و غبار به داخل جلوگیری میشود.
شرکت ربات سازان ارائه دهنده انواع درایورهای موتورهای الکتریکی برای درب های اتومات یا پروژه های مشابه است. ویژگی این درایورها را در بخش محصولات وبسایت ربات سازان مشاهده کنید.
درایورهای شرکت ربات سازان برای استفاده دربهای اتوماتیک
درایور موتور دی سی PMD90
درایور موتور دی سی PMD90 یک کنترل کننده سرعت موتورهای دی سی ۱۲ تا ۴۸ ولت و با قابلیت جریان دهی تا ۳۰ آمپر میباشد. این درایور بدون نیاز به انکودر قادر است سرعت موتور دی سی را در شرایطی که بار متصل به آن تغییر مینماید ثابت نگه دارد. درایور PMD90 با کنترل بهینه ولتاژ و جریان موتور باعث افزایش طول عمر موتور خواهد شد. همچنین ماکزیمم جریان خروجی قابل تنظیم بوده تا از صدمات احتمالی به موتور و منبع تغذیهی آن جلوگیری نماید.
درایور موتور دی سی TMC50
درایور موتور دی سی TMC50، قابلیت کنترل دقیق ولتاژ، گشتاور و سرعت را با امکان اتصال به تاکو ژنراتور و انکودر افزایشی، و محافظت در برابر افزایش ولتاژ باس دارد.
درباره نویسنده:
من شهرزاد دلفراز کارشناس مهندسی انرژی هستم. به مبحث انتقال حرارت علاقه دارم و در این زمینه تحقیق میکنم. امیدوارم مطالب گفته شده مفید بوده و به سولات شما پاسخ داده باشد.