LCD در زبان انگلیسی مخفف Liquid Crystal Display است. در این بخش سعی ما بر آن است که با یک نوع از LCD های کاراکتری موجود، که قابلیت اتصال به میکروکنترلرهای AVR را دارند کار کنیم. در این نوع خاص از LCD ها با توجه به پیش تنظیمات انجام شده در نرم افزار CodeVision کار ما برای نوشتن انواع کاراکترها بر روی LCD ها آسان خواهد بود. در شکل زیر یک LCD کاراکتری را مشاهده میکنید.
شکل ۱: یک LCD کاراکتری
در LCD های کاراکتری مشابه بالا همان چیزی که در شکل بالا مشاهده میکنید، هر LCD همانند یک ماتریس N*M است که N تعداد سطرها و M تعداد ستونهای آن LCD است. در هر خانه از این ماتریس این قابلیت وجود دارد که شما میتوانید در هر خانه یک کاراکتر را چاپ کنید. در واقع هر خانه از این ماتریس خود نیز یک ماتریس است که به وسیلهی آن کاراکترها ساخته میشوند.
اما در نرم افزار CodeVision این کاراکترها قبلا طراحی شده اند و دیگر نیازی نیست که ما خود را درگیر این مسئله کنیم.
شکل ۲: نمایی فنی از یک LCD کاراکتری
در این فصل ما با LCD های کاراکتری ۱۶*۲ کار میکنیم. همانطور که در شکل ۲ میبینید یک LCD کاراکتری با ابعاد ۱۶*۲ دارای تعدادی پایهی بخصوص است.
بخشی از این پایهها مربوط به تغذیه، بخشی مربوط به تنظیمات نور و رنگ و بخش دیگر مربوط به نوشتن و پاک کردن کاراکترها از روی LCD میباشند. در زیر به معرفی مختصر این پایهها میپردازیم.
پایههای ۷ تا ۱۴ همگی برای نوشتن کاراکترها بر روی LCD استفاده میشوند. حال به نحوهی اتصال میکروکنترلرهای AVR به یک LCD میپردازیم. ابتدا با نرم افزار CodeVision کار خود را شروع میکنیم.
در هنگام ساخت یک پروژه به بخش LCD رفته و در آنجا با محیطی شبیه زیر مواجه خواهید شد:
شکل ۳: انتخاب پورت مربوط به LCD
در بخش LCD port باید یک پورت از پورتهای میکروکنترلر خود را انتخاب کنید. لازم به ذکر است برای راهاندازی یک LCD به ۷ پین از یک پورت احتیاج است. پس از انتخاب یک پورت با شکلی شبیه زیر مواجه خواهید شد.
در شکل ۴ در بخش Chars/Line تعداد کل ستونهای میکروکنترلر مورد نظر خود را انتخاب میکنیم. در اینجا چون ما در حال کارکردن با LCD های ۲*۱۶ هستیم عدد ۱۶ را از منوی بالا انتخاب میکنیم. اما در زیر این منو راهنمای اتصلات پایههای میکروکنترلر به LCD به طور کامل آمده است.
شکل ۴: Code wizard AVR
به بخش مشخص شده با رنگ قرمز در شکل ۵ نگاه کنید:
شکل ۵: Code wizard AVR
در این بخش همانطور که مشاهده میکنید توضیحاتی آورده شدهاست. مثلا اگر به خط اول نگاه کنید، عبارت مقابل آن به این معنا است:
پین صفرم از پورت متصل به LCD به پایهی RS که همان پایهی شماره ۴ از LCD است باید متصل شود. به همین منوال برای دیگر پایهها این روند را ادامه میدهیم.
با آگاه شدن از نحوهی اتصال پایهها در میکرو نهایتا میتوانیم یک اتصال سالم بین میکرو و LCD برقرار کنیم.