طراحی و ساخت انواع ربات های صنعتی و پزشکی
۱۵ آذر ۱۳۹۷بخش ۲-۳ راه اندازی موتور پلهای یا استپر موتور (Stepper) با استفاده از آردوینو
۱۵ آذر ۱۳۹۷موتور موتور استپر (پله ای) (Stepper Motor) چیست؟
موتور های پله ای (Stepper Motor)، موتورهای دی سی (DC Motor) هستند که حرکتشان بر اساس گامهای گسسته رخ میدهد. آنها دارای تعداد مشخص کویل میباشند که در گروهایی به نام «فاز» قرار گرفته شده اند. با انرژیدار کردن هر یک از این فازها به طور متناوب، موتور یک گام در واحد زمان دوران میکند.
با کنترل کردن این گامهای زمانی، میتوانید کنترل موقعیت و یا کنترل سرعت دقیقی را فراهم کنید. به همین علت این موتورها بسیار در صنعت کاربرد داشته و انتخاب خیلی خوبی در کاربردهای دقیق حرکتی هستند. موتورهای پله ای در سایزها و مشخصات الکتریکی متنوعی وارد بازار شدهاند. در اینجا ما قصد داریم نگاه کلی بر روی انواع این موتورها داشته باشیم تا بتوانیم موتور مناسبی را با توجه به کاربرد خواسته شده انتخاب نماییم.
موتور استپر (پله ای) برای چه کاربردهایی مناسب است؟
- موقعیت گیری: از آنجایی که این موتورها به صورت گام و پله ای حرکت میکنند، استفاده از آنها در صنایع با دقت موقعیتگیری بالا همانند پرینترهای سه بعدی، CNC، پلتفرمهای دوربینی و پلاترهای x-y بسیار مناسب هستند.
- کنترل سرعت: نرخ افزایشی دقیق این موتورها باعث شده است که قادر باشیم کنترل سرعت دورانی دقیقی داشته باشند و در صنایع اتوماسیون و رباتیک فراوان به کار گرفته شوند.
- گشتاور بالا در سرعت پایین: یکی از معایب اصلی موتورهای دی سی، داشتن گشتاور پایین در سرعتهای پایین است. اما موتورهای استپر دارای بالاترین گشتاور در سرعتهای پایین میباشند. به عبارت دیگر این موتورها انتخاب مناسبی برای کاربردهایی هستند که نیاز به سرعت پایین و دقت و گشتاور بالا میباشد.
محدودیتهای اصلی موتورهای پله ای چیست؟
- بازدهی پایین: برخلاف موتورهای DC، جریان مصرفی موتورهای استپر به بار بستگی دارد. موتورهای استپر بیشترین جریان را زمانی میکشند که موتور استپر کاری انجام نمی دهند. به عمین علت، دقت نمایید که از این موتورها در کاربردهایی استفاده کنید که بیشتر در حال کار هستند.
- گشتاور پایین در سرعت های بالا: به طور کلی، موتورهای استپر دارای گشتاور کمتری در سرعت های بالا نسبت به سرعت های پایین هستند.
- بدون فیدبک: بر خلاف سرو موتورها، بیشتر موتورهای استپر، دارای فیدبک داخلی برای موقعیت نیستند. اگرچه آنها دارای دقت بسیار بالایی به صورت حلقه باز هستند.
انواع موتورهای استپر
اگر دقیق نگاه کنیم متوجه خواهید شد که تعداد متنوع زیادی از موتورهای استپر در بازار صنعت اتوماسیون عرضه شده است. ما قصد داریم روی موتورهای استپری تمرکز کنیم که با درایورهای معمولی بازار قابل راه اندازی هستند.
اندازه موتور
اولین نکته ای که بایستی توسط شما مورد بررسی قرار بگیرد، اندازه این موتور است. همانطور که احتمالا شما هم انتظار دارید، موتورهای بزرگتر دارای توان بیشتری هستند.
گام استپر
نکته دیگری که بایستی به آن توجه شود رزولوشن موقعیتگیری است که شما لازم دارید. معمولا دقت رزولوشن موتورهای استپر بر حسب درجه بیان میشود. برای مثال یک موتور 1.8 deg دارای رزولوشن ۲۰۰ گام در هر دور است.
به طور کلی مصالحهای بین سرعت و گشتاور وجود دارد که در انتخاب موتور بسیار مورد اهمیت میباشند. فرض کنید دو موتور با سایزهای یکسان داشته باشید که موتور ۱ دارای رزولوشن بالاتری نسبت به موتور ۲ است. در یک سرعت یکسان موتور ۱ دارای گشتاور کمتری نسبت به موتور ۲ است. بنابراین دقت کنید که با یک سایز موتور یکسان، موتورها با رزولوشن بالا در سرعتهای پایینتر به حداکثر گشتاور خود میرسند.
گیربکس
یکی از راههای رسیدن به رزولوشن موقعیت گیری بالا استفاده از گیربکس است. با قرار دادن یک گیربکس 32:1 بر روی خروجی موتور استپر ۸ گام در دور، می توانیم روزلوشن موتور رو به ۵۱۲ پله برساینم. بعلاوه استفاده از گیبرکس گشتاور موتور رو افزایش میدهد.
میله شفت خروجی موتور
یکی دیگر از مشخصاتی که بایستی مورد بررسی قرار بگیرد، نحوه اتصال خروجی موتور استپر به سیستم است. موتورهای موجود در بازار دارای انواع میله شفت زیر میباشند:
- شفت گرد یا D: این نوع شفتها در قطرهای استاندارد موجود می باشند. پولیها، چرخ دندهها و کوپلینگها طوری طراحی شدهاند که بر روی این شفت قرار میگیرند. شفتهای گرد دارای یک پخ در انتهای خود هستند تا از لغزیدن جلوگیری کنند. این سطوح صاف در انتهای شفت باعث شده که این نوع شفتها در گشتاورهای بالا مورد استفاده قرار گیرند.
- شفت دارای دنده: در برخی از شفت ها دندانههایی تراشیده شده است که به طور مستقیم با دنده های چرخ دنده مناسب متصل میشوند.
- شفت لید اسکرو: موتورها با این شفت برای ساختن عملگرهای خطی کاربرد دارند. نوع مینیاتوری این موتورها را میتوان در بسیاری از دیسک درایورها مشاهده کرد.
سیم کشی
تعداد متنوعی سیمکشی در موتورهای استپر وجود دارد. اما ما بر روی موتورهایی متمرکز میشویم که کاربرد بیشتری در صنعت دارند. موتورهای مغتاطیس یا هیبرید دائم به صورت دو قطبی-دو فازی و تک قطبی-چهار فازی سیمکشی خواهند شد.
کویل ها و فازها
یک موتور پله ای دارای تعدادی کویل میباشند. نحوه اتصال این کویلها فاز را تشکیل میدهند. همه کویلها در یک فاز با یکدیگر انرژیدار میشوند.
تک قطبی یا دو قطبی
به طور کلی دو نوع میتوان موتورهای پله ای را راه اندازی کرد:
در حالت راه اندازی تک قطبی، فازها همواره به یک صورت انرژی دار می شوند. یکی از پایه که به پایه Common معروف است، همواره منفی است و دیگر پایه ها همواره مثبت هستند. از آنجایی که تنها نصفی از کویلها در این نوع درایو کردن در یک زمان دارای انرژی هستند، گشتاور حاصله کمتر خواهد بود. این موضوع یکی از معایت اصلی این نوع درایو کردن موتورهای استپر میباشد.
در حالت دو قطبی از مدار H-bridge برای عمل عکس کرن جریان در فازها استفاده میگردد. با انرژی دار کردن فازها یه صورت متناوب، تمام کویلها بر روی چرخاندن موتور تاثیرگذار میباشند.
یک موتور دو قطبی- دوفاز دارای دو گروه کویل میباشد. یک موتور تک قطبی-چهار فاز داری چهار گروه کویل است. یک موتور دوقطبی-دوفاز دارای چهار سیم است (برای هر فاز دو سیم). بسیاری از موتورها دارای تعداد سیمهای بیشتری هستند که بتوان آنها را هم به صورت تک قطبی و هم دو قطبی راه اندازی کرد.
موتور با ۵ سیم خروجی
این نوع سیم کشی معمولا در موتورهای کوچک تک قطبی موجود میباشند. همانطور که در این شکل پیداست، در این حالت سیمهای کویل پایه از داخل به یکدیگر متصلند. این موتور تنها به صورت تک قطبی راه اندازی میشود.
موتور با شش سیم
در این موتور سیمها common هر دو جفت فاز به یکدیگر متصلند. این دو سیم میتوانند به یکدیگر وصل شوند یا یک موتور ۵ سیمه تک قطبی ساخته شود. اگر این دو سیم را در نظر نگیرید، میتوانید این نوع موتورها را نیز به صورت دوقطبی نیز راه اندازی کنید.
موتور با هشت سیم
این نوع موتور نسبت به دو موتور قبلی تطبیقپذیرتر میباشد و به صورتهای زیر راه اندازی میشود:
- تک قطبی چهار فاز: در این در اینوع راه اندازی، همانند موتور ۵ سیمه رفتار میکنیم. به عبارت دیگر همه سیمهای common را به یکدیگر متصل میکنیم.
- دوقطبی – دو فاز سری: در این حالت همانند موتور ۶ سیمه، فازها به صورت سری به یکدیگر متصل میشوند.
- دوقطبی – دو فاز موازی: فازهای به صورت موازی به یکدیگر متصل میشوند. اینکار باعث نصف شدن مقاومت و اندوکتانس میشود. اما برای راه اندازی موتور نیاز به جریان بالاتری داریم. از ویژگیهای این نوع سیم کشی بالاتر بودن گشتاور و سرعت است.
4 Comments
ممنون عالی بود
عالی بود ممنون
[…] چرا استفاده از موتور استپر (پله ای) در صنعت ضروری است؟ […]
[…] چرا استفاده از موتور استپر (پله ای) در صنعت ضروری است؟ […]